Forum Religia,Polityka,Gospodarka Strona Główna
Jedzenie produkowane w fabryce ?!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Religia,Polityka,Gospodarka Strona Główna -> Wiedza i Nauka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 133177
Przeczytał: 53 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:17, 22 Sty 2013    Temat postu: Jedzenie produkowane w fabryce ?!

Mięso z drukarki? To możliwe

Amerykańska firma Modern Meadow zamierza zrewolucjonizować rynek mięsny. Założone przez ojca i syna przedsiębiorstwo będzie drukować wieprzowinę za pomocą tzw. "biodrukarek" 3D.

Założony przez Gabora Forgacsa i jego syna Andreasa rodzinny biznes wyniesie technologię drukowania 3D na zupełnie nowy poziom. Proponowane przez nich rozwiązanie może zrewolucjonizować światowy rynek.

Pomysł wydaje się być na tyle interesujący, że wsparł go Peter Thiel, jeden z najbardziej znanych inwestorów Doliny Krzemowej, współzałożyciel Paypala oraz wczesny inwestor Facebooka. Mężczyzna zainwestował już w firmę 350 tys. dolarów.

Obiekty, które przeznaczone są do druku trójwymiarowego obrabiane są najpierw cyfrowo. Aby taka struktura mogła być następnie drukowana warstwa po warstwie istnieje potrzeba starannego kontrolowania dysz atramentowych. W przypadku "biodrukarek" tusz służący do produkcji przedmiotów zawierać będzie komórki macierzyste.

Metoda drukowania 3D wykorzystywana jest od wielu lat do produkcji biżuterii, zabawek, mebli, samochodów a nawet fragmentów broni. Niektórzy naukowcy mogą z powiedzeniem "wydrukować" np. czekoladę.

Ale prof. Gabor Forgacs z Uniwersytetu Missouri twierdzi, że wykorzystywanie komórek macierzystych w tej technice jest o wiele bardziej skomplikowane niż stworzenie zwykłego batonika. - Trzeba pamiętać, że pracujemy na żywym materiale, te komórki żyją w momencie drukowania - tłumaczy naukowiec.

Naukowcom udało się wydrukować prototyp, ale nie nadaje się on jeszcze do konsumpcji.

Proces biodrukowania

Aby uzyskać materiał, bio-inżynierowie pobierają go od zwierząt stosując biopsję. Komórki macierzyste mogą się replikować, gdy przybędzie ich wystarczająco dużo wprowadzane są do specjalnej biokasety.

Zamiast tradycyjnego tuszu, do drukarek wprowadza się kartridż, który zawiera tzw. biotusz złożony z setek tysięcy żywych komórek. Po wydrukowaniu żądanego kształtu, cząstki łączą się tworząc żywą tkankę.

Proces ten jest podobny do drukowania sztucznych narządów do przeszczepów - ale wynik tego eksperymentu może równie dobrze skończyć na patelni.

....

Ciekawe . Juz niedlugo jedzenia nie bedzie wytwarzalo rolnictwo tylko ... przemysl ! Kolejny pomysl literatury fantastycznej staje sie faktem !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 133177
Przeczytał: 53 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 19:38, 29 Sty 2014    Temat postu:

Pomysł naukowców: będziemy uprawiać "rybne rośliny"

Po co odławiać ryby, skoro to, co w nich najcenniejsze, można wyhodować w roślinach? Oto nowy pomysł speców od inżynierii genetycznej, który może zrewolucjonizować rynek.

Naukowcy z brytyjskiego Rothamsted Research wpadli na ciekawy pomysł. Dzięki stworzonym przez nich rozwiązaniom będzie można hodować rośliny bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, czyli te, w które bogate jest mięso ryb oceanicznych. Okazuje się, że dzięki odpowiedniemu zmodyfikowaniu genów, niektóre rośliny mogą stać się źródłem tego cennego dla naszego organizmu kwasu tłuszczowego.

Projekt - jak podaje BBC - miał od samego początku wsparcie finansowe brytyjskiego rządu. Teraz pierwsza uprawa "rybnych roślin"- a dokładniej chodzi o zmodyfikowanego lnicznika siewnego - właśnie została zapoczątkowana na polach w brytyjskim hrabstwie Hertfordshire. Rozwiązanie zadziałało w szklarni, pytanie czy zadziała w warunkach naturalnych? Tego nie wiadomo.

Naukowcy mają nadzieję, że ich odkrycie będzie w stanie wpłynąć na ilość odławianych ryb. Pomijając całą debatę o żywności modyfikowanej genetycznie, rozwiązanie brytyjskich naukowców stoi w sprzeczności z interesami całej branży opartej na rybołówstwie, która już dziś ma pod górkę.

Ryb w morzach i oceanach jest coraz mniej, organizacje jak Unia Europejska wprowadzają limity połowów. Do tego biznes zaczyna mocno iść w kierunku hodowli ryb. Dziś większość łososi norweskich, które dostępne są w sklepach pochodzi ze sztucznych hodowli, a ich mięso ma zaledwie śladowe ilości kwasów omega-3. Dzieje się tak, ponieważ mięso ryb oceanicznych wzbogaca się tymi kwasami, gdy ryby żywią się morskimi glonami. I to właśnie geny tych glonów posłużyły naukowcom do modyfikacji lnicznika.

Same kwasy omega-3 to dziś prawie osobny rynek suplementów diety i leków. A lista korzyści z przyjmowania tych kwasów jest bardzo długa i z roku na rok - dzięki badaniom - wydłuża się. Nic więc dziwnego, że rozwija się również rynek suplementów. Tylko w Stanach Zjednoczonych wartość rynku suplementów diety opartych na kwasach omega-3 przekracza mld dolarów.

Gdyby uprawa brytyjskich naukowców okazała się sukcesem, oznaczać to może duże zmiany dla całego rynku. Do gry wejdzie nowe i prawdopodobnie znacznie tańsze źródło kwasów. Być może również wpłynie to na zmniejszenie ilości poławianych ryb.

Zanim jednak "rybne rośliny" będą powszechnie uprawiane, przed naukowcami jeszcze długa droga. Do tego jeszcze musiałaby zapanować powszechna akceptacja dla żywności modyfikowanej genetycznie, z czym jest dziś duży problem. Nauka daje możliwości, a według wielu taka żywność to dziś szansa na wygraną walkę z głodem na świecie. Równie wielu jest też sceptyków.

...

Tylko zeby pozniej nie wyszly jakies patologie .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 133177
Przeczytał: 53 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:37, 11 Maj 2015    Temat postu:

Boom na jedzenie z drukarek 3D. Amerykanie drukują czekoladę, a Hiszpanie pizzę i hamburgery

Nieopodal ulic Czekoladowej i Kakaowej w pensylwańskim Hershey znajduje się słynna fabryka słodyczy. Trwa w niej ciekawy eksperyment… 1 godzina 26 minut - tyle trwa wydrukowanie jednej czekoladki Kiss. Kształtowana jest w trzech wymiarach, projektowana na komputerze, a potem drukowana warstwa po warstwie.

Nie jest tajemnicą, że drukowaną żywność testuje też CIA. Nie chodzi tu jednak o agencję wywiadowczą, ale nowojorski Amerykański Instytut Kulinarny (CIA). W tych samych murach powstają wysublimowane kulinarne kreacje oraz cukrowe figury geometryczne i inne wymysły, które pewnego dnia mogą wylądować na naszych talerzach.

Z kolei Hiszpanie opracowali drukarkę do jedzenia o nazwie Foodini. Drukuje m.in. burgery z serem i pizzę z sosem pomidorowym. W tym roku otwarty zostanie pierwszy amerykański salon sprzedający Foodini.

Zasadniczo do druku 3D przemysł wykorzystuje przede wszystkim metal i plastik. Od czasów pierwszej drukarki tego typu zaprojektowanej przez 3D Systems w 1989 roku. Jedzenie drukuje się od niedawna.

...

Tylko czy okaże się zdrowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 133177
Przeczytał: 53 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:41, 02 Wrz 2015    Temat postu:

Norwegowie produkują sztuczny tłuszcz z drewna

- Shutterstock

Norweska biorafineria opracowała metodę, dzięki której przetwarza wióry z drewna na tłuszcz, którego można używać do produkcji lodów czy hot dogów. Smakuje tak samo, ale nie tuczy – informuje norweski serwis TheLocal.no.

Firma Borregaard uruchomiła już pierwszą swoją biorafinerię w USA w stanie Wisconsin. Produkuje w niej substancję nazwaną Sense-Fi. Jest to coś w rodzaju sztucznego błonnika. Została ona już zatwierdzona w Stanach Zjednoczonych.
REKLAMA


Substancja produkowana jest z wiór drewna, ma właściwości tłuszczu, w tym smak i zapach, jednak nie jest trawiona przez ludzki organizm, a to oznacza, że nie dostarcza energii i nie powoduje przyrostu wagi. Tego sztucznego tłuszczu można używać m.in. do produkcji lodów, majonezu czy hot dogów.

To o tyle ważne, że Norwegowie są jednym z narodów europejskich, które mają największy problem z otyłością. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia do 2030 roku aż 76 proc. mężczyzn w tym kraju będzie miało problem z nadwagą. Nieco lepsze prognozy dotyczą kobiet – w 2030 roku 58 proc. Norweżek ma cierpieć na nadwagę.

Borregaard pracowała nad Sense-Fi od dziesięciu lat. Opracowanie metody jej produkcji kosztowało kilka milionów dolarów.

W przyszłym roku firma planuje uruchomić kolejną fabrykę, tym razem na terenie Norwegii.

...

I prosze bardzo Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 133177
Przeczytał: 53 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:56, 22 Kwi 2016    Temat postu:

Polscy naukowcy sterylizują przyprawy za pomocą plazmy
wyślij
drukuj
pl, dmilo | publikacja: 22.04.2016 | aktualizacja: 07:40 wyślij
drukuj
Wynalazek może okazać się bardzo przydatny w gastronomii (fot. flickr.com/ Jessica Spengler)
Rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że przyprawy – jak każdy inny produkt spożywczy – też wymagają sterylizacji. Rozwiązanie tego problemu zaproponował zespół naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego – pisze „Dziennik Gazeta Prawna”.

Pochłaniacz tlenu przedłuży życie żywności
Urządzeniu do sterylizacji przypraw jednego nie sposób odmówić – jego opis brzmi futurystycznie. Maszyna bowiem rozprawia się z bakteriami skrytymi w pieprzu czy papryce za pomocą plazmy.

Plazma jest jednak znacznie mniej futurystyczna, niż mogłoby się wydawać. W rzeczywistości to po prostu zjonizowany gaz, obecny na co dzień wokół nas. Występuje np. w piorunach czy zorzy polarnej, a także w żarówkach energooszczędnych czy telewizorach plazmowych.

Pomimo że urządzenie znajduje się jeszcze w fazie testowej, to już cieszy się zainteresowaniem.
Dziennik Gazeta Prawna, PAP

...

Coraz wiecej techniki w naturze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 133177
Przeczytał: 53 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:06, 22 Sie 2016    Temat postu:

Posiłki z drukarki, czyli pierwsza na świecie restauracja 3D
Dodano dzisiaj 15:11
FoodInk
Wszyscy słyszeli o drukarkach 3D, ale czy można dzięki nim drukować jedzenie? "FoodInk" udowadnia, że jest to możliwe i ze swoimi potrawami rusza w świat.

Duńska firma „byFlow” produkująca drukarki 3D oraz firma 3D Samba połączyły siły, aby stworzyć pierwszą na świecie restaurację 3D „FoodInk”, której menu składa się wyłącznie z potraw wydrukowanych na drukarce.







Aby wydrukować danie, jadalne składniki najpierw muszą być przetworzone na pastę. Następnie pasta jest umieszczana w pojemnikach ze strzykawkami, które są podłączone do drukarki. Jedzenie jest umieszczane w drukarce 3D, jak tonery z tuszem w standardowej drukarce.



Drukarka "byFlow" może drukować z: czekolady, humusu, mięsa, koziego sera, ciasta do pizzy i wielu innych.



"FoodInk" póki co zaprezentowała swoje dania w Holandii i Londynie, rozpocznie jednak podróż po miastach na całym świecie. Restauracja pojawi się m.in. w Dubaju, Seulu, Rzymie, Paryżu, Las Vegas, Toronto, Berlinie i Singapurze.

/ Źródło: FoodInk

...

Coraz blizej do tego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 133177
Przeczytał: 53 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 21:43, 26 Lis 2016    Temat postu:

Sztuczna pszczoła" do zapylania kwiatów powstała na Politechnice Warszawskiej

Dzisiaj, 26 listopada (17:55)

Nie potrafi produkować miodu, ale za to samodzielnie lata i umie zapylać rośliny. Mowa o elektronicznej pszczole, a raczej drono-pszczole. Dron do pszczelich zadań specjalnych powstał w Polsce. Jego twórcą jest dr Rafał Dalewski z Politechniki Warszawskiej.

Sztuczna pszczoła to autonomiczny program do zapylania roślin oparty na robocie jeżdżącym i latającym - mówi dr Rafał Dalewski. Robot przeszedł w wakacje przeszedł pomyślnie pierwsze testy. Od strony biologicznej potrafimy zrobić to, co pszczoły - podkreśla naukowiec.

(mn)
TVN24/x-news

...

Niedlugo bedzie produkcja.
Poniewaz kwiaty same nie potrafia sie rozmnozyc! Potrzebuja owadow. I tu pytanie co ewoluowalo pierwsze kwiat czy owad?
Jak ewoluwal kwiat ktory nie umial sie rozmnozyc? Albo jak ewoluowal owad ktory przystosowywal sie do przenoszenia pylkow gdy nie bylo co przenosic? SmileSmileSmile Co krok brakuje sensu w ,,teorii" ewolucji.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 133177
Przeczytał: 53 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:36, 17 Lut 2017    Temat postu:

RMF 24
Fakty
Świat
W podziemnych parkingach powstaną... "pola uprawne"
W podziemnych parkingach powstaną... "pola uprawne"

1 godz. 44 minuty temu

W Paryżu powstaną podziemne "pola uprawne". Sałata, kapusta i pomidory uprawiane będę w… byłych parkingach francuskiej stolicy – zapowiada stołeczne merostwo.
zdjęcie ilustracyjne
/GAETAN BALLY (PAP/KEYSTONE) /PAP


Władze Paryża zapowiadają, że warzywa uprawiane będę w tych podziemnych parkingach, które zostały opuszczone, bo wymagały zbyt kosztownych renowacji. Posadzka nie zostanie jednak pokryta warstwą ziemi - grządki będą pionowe, by zwiększyć liczbę uprawianych roślin. Zamontowane oświetlenie diodowe ma - według merostwa - sprawić, że sałata, kapusta i pomidory będą szybko rosły.

Nawozy sztuczne i pestycydy zostaną zakazane - warzywa pochodzące z podziemnych pól uprawnych w Paryżu będą ekologiczne. Mają one być sprzedawane okolicznym mieszkańcom na ulicznych targach.

Pierwszy opuszczony podziemny parking, w którym uprawiane będą warzywa, nazwany zostanie "Jaskinia". Znajduje się na północy Paryża pod wielkim komunalnym budynkiem mieszkalnym. Merostwo sugeruje, że część lokatorów tego budynku jeszcze w tym roku będzie mogła pracować w "Jaskini".

APA
Marek Gładysz

...

Zobaczymy jaka bedzie wartosc pozywienia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 133177
Przeczytał: 53 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:43, 20 Kwi 2017    Temat postu:

CLR CFF - niebarwiąca zębów przezroczysta kawa
9 godz. temu | Ciekawostki


Słowacy David i Adam Nagy stworzyli pierwszą na świecie niebarwiącą zębów przezroczystą kawę, która, przynajmniej w zamierzeniu, nadal smakuje i pachnie jak oryginał. Nazwa produktu to CLR CFF (clear coffee bez samogłosek).

Jak wielu ludzi zmagaliśmy się z przebarwieniami zębów spowodowanymi przez kawę. Jako że na rynku nie było niczego, co odpowiadałoby naszym potrzebom, zdecydowaliśmy się opracować własną recepturę - wyjaśnia David.

Bracia z Koszyc twierdzą, że CLR CFF jest produkowana wyłącznie z arabiki i wody, bez konserwantów, sztucznych barwników, słodzików czy cukrów dodanych. Opracowanie receptury trwało ponoć tylko 3 miesiące. Przezroczysta kawa ma powstawać na drodze fizycznego przetwarzania, a cały proces opiera się na niewykorzystywanych dotąd metodach. Ponieważ obróbka (mocne palenie) ziaren kawy prowadzi do spadku zawartości kofeiny, Słowacy kompensują jej straty, dodając do swojego napoju naturalny alkaloid. Koniec końców w każdej butelce znajduje się ok. 100 mg kofeiny.

Gdy parę lat temu David i Adam próbowali zebrać na Indiegogo fundusze na uruchomienie produkcji, projekt wsparło 30 osób, przez co z założonej kwoty 35 tys. euro udało się zebrać zaledwie 466 EUR. Niezrażeni niepowodzeniem bracia znaleźli jednak inny sposób na sfinansowanie swojego pomysłu.

Nie wiadomo dokładnie, jak CLR CFF smakuje, ale podobno jest najlepsza po schłodzeniu. Kiperzy, którzy zechcieli się podzielić swoimi wrażeniami, opowiadają, że da się ją pić. Piszą też, że generalnie to woda z posmakiem kawy.

Na razie CLR CFF można kupić tylko w Wielkiej Brytanii i na Słowacji. Za 2 butelki o pojemności 200 ml trzeba zapłacić 5,99 GPB. Istnieje też możliwość zamówienia 5-paku online (w tym przypadku kosztuje to 14,99 GBP).

Autor: Anna Błońska

Źródło: CLR CFF/Oddity Central

CLR CFF przezroczysta kawa

...

Brawo! Cenne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 133177
Przeczytał: 53 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:18, 22 Cze 2023    Temat postu:

Zezwolono na sprzedaż mięsa komórkowego. "To historyczny moment"

Stany Zjednoczone stają się drugim po Singapurze krajem na świecie, który zezwala na sprzedaż mięsa wyhodowanego z komórek zwierzęcych.

...

W połączeniu z mordowaniem rolnictwa robi się upiornie...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Religia,Polityka,Gospodarka Strona Główna -> Wiedza i Nauka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
cbx v1.2 // Theme created by Sopel & Programy