Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
BRMTvonUngern
Administrator
Przeczytał: 60 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 23:28, 05 Lut 2022 Temat postu: Polesia czar! |
|
|
Materiał o dawnym Polesiu i Poleszukach. Poleszucy pośród lasów i bagien byli skansenem pradawnej słowiańszczyzny. Materiał tym bardziej warto obejrzeć, gdyż zawiera on archiwalne ilustracje Polesia i Poleszuków, które nie są łatwo dostępne.
Najbardziej dziewiczy region Rzeczypospolitej
...
Oj tak!
Tutejsi!
Polesia czar!
Wprawdzie piosenka nieporownanie nizszych lotow niz Litwo Ojczyzno moja. Ale mowi o tym samym. Te ziemie przyciagaja. I jest to inne przyciaganie niz Mazowsze czy Podlasie. Kazda ziemia jest inna.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
BRMTvonUngern
Administrator
Przeczytał: 60 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 10:46, 28 Lip 2025 Temat postu: |
|
|
GEOGRAFIA HISTORYCZNA
Czy wiesz, że Polesie kraina bagien, jezior i pradawnych lasów przez wieki uchodziło za najbardziej niedostępną i tajemniczą część Europy Środkowo-Wschodniej? Ten rozległy obszar, rozciągający się między Prypecią, Bugiem, Dnieprem i Styrem, był naturalną barierą między regionami, ale też miejscem o dzikiej nieskażonej cywilizacją przyrodzie.
...
Ja wiem ale trzeba uczyć młodzież. Zwracam uwagę na poważny problem geopolityczny. W środku Rzeczypospolitej mieliśmy dzikie pustkowie a ma granicach zarówno wschodniej jak zachodniej gęsto zaludnione obszary. Czyli wróg od razu zajmował badz niszczył tereny wartościowe dla potencjału. Tymczasem w środku gdzie powinny być najlepsze zasoby było nic... Oczywiscie przed wojna na skutek skrajnie okrojonych granic przez Polesie szła korzystna granica trudna do przebycia tylko że ,korzyść' była względna bo granica była trudna do utrzymania zwłaszcza na północy ,korytarz wileński' o którym się zapomina.
Ale oczywiście jako teren rekreacyjny wspaniałe miejsce!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|